Punctele de vedere


Sunt ușor de acceptat când sunt ale noastre și foarte greu de acceptat când sunt ale altor persoane. Dacă sunt puncte de vedere diferite deja trebuie să cunoaștem mai multe aspecte. În primul rând că oamenii sunt diferiți și că reacționează diferit în situațiile vieții lor. Dacă acceptăm punctele de vedere diferite se poate spune că suntem liberi ca și gândire.
Adevărul de exemplu este doar un punct de vedere personal. Există un singur adevăr absolut și anume că există un Creator al vieții și a morții de pe Pământ. Sunt adevăruri demonstrate științific și sunt adevăruri istorice. Ele sunt opera unei persoane care s-ar putea să fie reale sau s-ar putea să nu fie reale.

Ceea ce vedem în aceste momente nu este un adevăr absolut ci este doar un punct de vedere. Alte persoane au adevărul lor în funcție de priceperea lor. Oricum, ne place sau nu ne place, suntem subiectivii propriei noastre vieți. Viața noastră este urâtă când avem sentimente negative sau frumoasă când avem sentimente pozitive. De asemenea dreptatea este tot un punct de vedere. Fiecare persoană, unică în felul său, își vede propria sa dreptate. Știe ceea ce-i se cuvine și nu știe decât în puține cazuri ceea ce nu-i se cuvine. Există și dreptatea în privința încălcării legislației în vigoare. Legile de fapt cuprind reguli de existență sau a morții unei societăți. În societatea unde regulile nu se pun în practică este un haos care știți foarte bine la ce duce că doar trăim în spațiul carpato-danubiano-pontic. Nu în ultimul rând există și regulile oamenilor. De exemplu cum trebuie să ne îmbrăcăm, cum trebuie să ne comportam, ceea ce trebuie să măncam sau alte aspecte. Sunt multe dintre ele absurde și fiecare persoană stabilește singură dacă dorește să le respecte sau nu. Este mult mai ușor să condamni și să judeci oamenii și suntem pe o treaptă superioară de gândire dacă-i înțelegem.
Nu sunt toate punctele de vedere exprimate aici, dar cert este un aspect. Fiecare persoană are dreptul și libertatea de a-și forma propriile sale puncte de vedere asupra vieții în general și cum trebuie să acționeze. Până la urmă nu trebuie să murim ca să fim liberi în gândire ci doar ca să acceptăm și să înțelegem diversitatea. Facem altora ceea ce vrem ca să ni se facă nouă și vom vedea un alt orizont al vieții noastre. Poate așa dacă lumea nu se poate să fie mai bună măcar să fim mai înțelegători unii cu alții. Și în România actuală acceptarea și înțelegerea diversității ar fi ca primul pas pe Lună făcut de americani. Sau dacă vrem mai simplu un pas decisiv spre altruism și iubirea aproapelui dacă tot merg unii dintre noi la biserică. Dacă nu credem acest lucru măcar să cercetam fenomenul și atunci nu ar fi degeaba scrise aceste rânduri. Cum credeți sau nu credeți voi, locuitori ai României și vorbitori de aceeași limbă a umanității…

Abonează-te pentru a avea acces

Citești mai multe din acest conținut dacă te abonezi azi.

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: