Paralele istorice


În viața umanității ca și în aceea personală, lecțiile neinvatate sunt predate încă o dată. Să luăm în acest sens doi ani la întâmplare 1918 și 2019. Anul 1918 ne reamintește că lumea se afla într-un război mondial unde se desfășurau operațiuni militare însoțite de ororile războiului și tifos. În același timp în Asia și în Africa sunt înregistrate primele cazuri ale unei forme de boli. La început s-a presupus că este vorba de ciumă pulmonara sau o gripă mai severă. Era însoțită de febră, afecțiuni musculare, pierderea vazului, conform unor surse, depresie. Se răspândea pe calea aerului și de la un individ la altul. Să revenim puțin în anul 2019 când în toamna anului respectiv se anunța pe canalele media existența unei epidemii în Wuhan. Aceleași simptome, aceeași cale de transmitere și necunostiinta bolii exact ca în anul 1918. Ideal ar fi fost ca lumea, încă de la început, să primească informațiile exacte pentru a știi cu ceea ce are de a face, ceea ce binenteles că nu s-a întâmplat. În anul 1918 s-a considerat că gripa spaniolă a apărut datorită războiului. Războiului poate a favorizat transmiterea ei, dar nu a dus la apariția ei conform părerii unor experți. În anul 2019 războiul era izolat și anume în Siria. Mai departe pasivitatea și lipsa de reacție a statelor a favorizat răspândirea pandemiei de Covid 19 la începutul anului 2020. Deja în luna martie toată Europa era paralizată, mai precis în luna martie, de evoluția bolii închizându-se clădirile publice și oamenii era izolați ceea ce în anul 1918 nu s-a întâmplat.

Ca și posibilitate de constracarare a bolii în perioada gripei spaniole s-a încercat mercurul cu rezultate dezastruoase. Mai departe medicul Pfeiffer a descoperit un vaccin miraculos. În anul 2020 se numește Pfeizer. Oamenii în timpul gripei spaniole purtau bucăți de pânză pentru a le acoperi fața, iar de anul trecut poartă măști. Urmările gripei spaniole, din punctul de vedere al victimelor, este dezastruos, cifra lor ajungând, se presupune, la zeci de milioane, iar în privința Covid 19 încă numărăm. Contracaram în prezent boala cu vaccinuri care sunt în stadiul, presupunem, de experiment. Teoretic ne pregătim de un nou val și practic de un nou val de manipulare și dezintoxicare, pe scurt prostie. Având în vedere că statele prin conducerea lor nu sunt credibile în gestionarea bolii se ridică o întrebare retorică în privința viitorului.

Dacă luăm exemplul urmărilor gripei spaniole ar trebui ca să ne așteptăm treptat la o criză economică, apariția unor regimuri de dictatură și într-un final, la o distanță de douăzeci de ani, la un nou război mondial. Atunci se ridică întrebarea: ce a învățat omenirea din timpul gripei spaniole? A intrat în melancolie, depresie, infecții postvirale încă o perioadă mai lungă. Urmările infectarii cu Covid 19 se presupune că este pe o perioadă mai lungă. Semnele că gazele și electricitatea în România se scumpesc, salariile bugetarilor sunt înghețate par ca să ne ducă spre o criză. Mai mult războiul din Afganistan anunță noi refugiați posibil în Europa și poate nici conflictele din Siria și atentatele teroriste nu sunt încheiate.

Ca și concluzie este greu de presupus că vom retrăi evenimentele perioadei interbelice sub aceeași formă, dar faptul că Europa poate ca să cunoască o criză financiară și economică nu ar fi deloc surprinzător. Ceea ce rămâne este momentul în care va izbucni criza și mai ales dacă se mai găsesc suficienți nebuni în ziua de astăzi pentru a porni un război mondial. Oricum foarte puțini știau în anul 1918 de viitorul conducător al Germaniei naziste sau de Musolini, Stalin, Tojo și totuși au existat. Așa că într-un viitor incert și un prezent nesigur singurul lucru palpabil rămâne experiența istoriei care spune că lumea a trecut peste gripa spaniolă, criza economică și al doilea război mondial. În zilele noastre ar trebui ca să fie singura credință și anume că vom supraviețui pandemiei și urmărilor ei. Modul în care vom trece peste această perioadă nu ne este dat ca să știm încă…

Abonează-te pentru a avea acces

Citești mai multe din acest conținut dacă te abonezi azi.

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: