Atotștiutorii


În viața aceasta,întâlnim mai multe feluri de oameni. Cu unii oameni pierdem timpul, iar cu alții pierdem noțiunea timpului. Consider că, în prima categorie intră o anumită categorie de oameni pe care începem să-i întâlnim tot mai des și pe care ar fi nevoie ca să-i evităm. La o primă discuție persoanele acestea par culte, greu de contrazis în privința cunoștințelor și foarte interesante. Considerăm că sunt foarte pricepute în domeniul lor de activitate. Mai departe, vom observa că sunt persoane care, nu se rezumă doar la acest domeniu, ci avansează cu cunoștințele în mai multe aspecte. Dacă nu le punem o barieră, încep ca să se priceapă și la viața noastră personală în detaliu, chiar discretitandu-ne în fața altor persoane. Cu alte cuvinte, încep să creadă că se pricep la toate lucrurile de pe Pământ, pentru că le-au văzut pe toate câte sunt pe această planetă și, categoric, le-au trăit pe toate. Înainte de toate aspectele, persoanele respective, sunt laudaroase și nu acceptă contraziceri și nici puncte de vedere diferite. Dacă se întâmplă să greșească, ceea ce este uman, orgoliul lor nu le va permite ca să recunoască acest aspect al vieții lor. În situațiile, deloc atipice, în care au o funcție de conducere, mai mult sau mai puțin îndreptățită, atunci contrazicerea pentru ei, în majoritatea cazurilor, nu există. De aici vine diferența dintre un șef și un lider și cum la noi mulți oameni se consideră șefi, puțini dintre ei sunt lideri. Liderii acceptă și încurajează părerile diferite ,iar șefii, chiar devin agresivi, verbal și chiar fizic, dacă situația nu este după voia lor.

Caracteristicile acestor persoane pot continua, dar deja, am încrederea că, i-ați recunoscut pe atotștiutorii pe care-i întâlnim tot mai des. Conform principiului psihologiei umane, un om poate deveni expert în maxim un domeniu. Cum nu putem să le știm pe toate, câteodată nici în domeniul nostru de activitate, este evident că nu avem cum să ne pricepem la toate lucrurile de pe Pământ. Viața este imprevizibilă și diversă, de multe ori surprizandu-ne plăcut și chiar neplăcut. Timpul din ea este, în schimb, foarte prețios și astfel vom ajunge ca să ne pierdem energia noastră cu persoanele atotștiutoare. Diversitatea în păreri, naște de multe ori lucruri frumoase și atunci consider că este nevoie ca să fim toleranți sau chiar deschiși la părerile altora fără a ne pierde din personalitate, în cazurile în care nu avem dreptate. Putem să economisim timpul dacă apelăm la adevărații experți, pregătiți și antrenați pentru acel domeniu. În privința superiorității cred, că ar trebui să ne distingem, ca și calități umane și faptele corespunzătoare nu prin vorbe și povești nemuritoare. Poate și din acest motiv, situația de pe aceste meleaguri este într-o stare deplorabilă pentru că sunt prea mulți atotștiutori, prea multe persoane își dau cu părerea despre orice și avem foarte mulți șefi și lideri sau experți în funcții foarte puțini, pentru a nu spune deloc. Și totuși, cât de multe lucruri mai sunt de știut în această viață și nu ne va ajunge nici măcar această viață pămînteană pentru a le știi pe toate, dar măcar să învățăm să fim oameni buni și frumoși și dacă, nu-i iubim pe ceilalți, măcar să-i acceptăm . Oricum nu pierdem ceva și câștigăm foarte mult în privința direcției noastre, ca individ și comunitate.

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: