Decizie și subiectivism


Viața este făcută, din punctul meu de vedere, din două cuvinte: decizie și subiectivism. De când deschidem ochii, după un somn de noapte, dimineața totul sau aproape totul se raportează la decizie și la responsabilitate. Pornim de la decizia, aproape involuntară, de a deschide ochii și a ne da jos din pat. Avem posibilitatea de a rămâne în pat și a dormi mai departe. Ne spălăm pe față sau pe dinți, bem cafeaua sau apă cu lămâie, ceai, dar avem șansa ca să nu le facem. Pornim de acasă spre școală sau locul de muncă, tot în urma unei decizii, cu mașina sau un alt mijloc de transport. Ajungem la un loc de muncă, pe care multe persoane nu-l suportă și sunt acolo pentru bani. Astfel avem până în acest moment al zilei și motivația necesară alături de decizie. Avem șansa ca să lucrăm ceva ce ne place, să câștigăm bani în urma unui hobby, dar nu o facem pentru că ne place ca să ne plângem și poate ca să suferim. Mai mult avem iubita sau nu avem pentru că am ales această situație, involuntar în mod deosebit. Nu decidem de cine ne îndrăgostim sau iubim.

Cu alte cuvinte toate deciziile noastre sunt alese de noi sau sunt alese de alte persoane. În ultimul caz putem ca să ne opunem vieții, dar pe lângă suferință aș adăuga și comoditate ca și motiv. Avem de ales în modul în care ne vedem viața pentru totul se întâmplă prin ochii noștri, senzațiile proprii sau rațiunea noastră. De asemenea dacă ne consultăm cu alte persoane în privința deciziilor noastre înseamnă că avem nevoie de confirmări. Apare astfel indecizia și confuzia ceea ce nu aduce binele sperat de toată lumea ci o manipulare din partea altor persoane spre a ne traduce idealul lor subiectiv. Până la urmă aceste cuvinte, decizie și subiectivism, adaugă responsabilitatea vieții pe care o trăim, construind-o așa cum ne pricepem și o știm până în momentul prezent. Viața, neavând un tipar bine stabilit, este plină de neprevăzut, atât în mod negativ cât și pozitiv, și putem ca să luăm decizia subiectivă de a face bine și de a fi fericiți. Restul lucrurilor sunt detalii de cum putem, ca să ajungem să fim suficienți de puternici de a ne înfrunta propriile temeri, vicisitiduni ale destinului sau alte intemperii care ne abat de la fericire și bunătate.

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: