A patra evaluată


Într-un răsărit de glasuri, pe un drum brazdat de ploaie, pamantiu și cu nori cenușii, se întrevede o sărbătoare. Este ziua glorioasă în care elevilor de patru clase se aplică o testare despre cunostiintele despre calcule și alte operații, matematică fie vorba. Mâine va fi despre limba românească care nu cuprinde emoticoane, tz, sh și alte genuri ci despre limba scrisă și mult prea puțin citită. Sub macaitul adult ca vârstă, pe un virtual covor roșu, vin invataceii în șir, distantati social ,cu mascutele pe față. Atent supravegheati, intră în distinsa clasă, fiind așezați pesemne într-o ordine de alfabet. Nauciti, bieții de ei, se lămuresc mai încet, fiind sfătuiți cum să se așeze de distinsa supraveghere. Câțiva, mai emoționați, încurcă numele cu prenumele sau sexul băiat cu fată, însă totul se rezolvă și încet, incep să scrie. Subiectele sunt pe logică , care oricum nu lipsește, dar este nevoie și de cunoștințe care sunt tot mai rare din bancă în bancă. Încurcati de simplitate, ei bifeaza și bifeaza și iar mai incercuiesc până ajung la ultima foaie și cu greu până la final.

Transpirati, nevoie mare, obosiți și încurcati, sunt curioși de rezultatele obținute care întârzie ca să apară. Nevoia evaluării este de a mai testa nivelul, offline de data aceasta. Sunt probleme de obicei și cu prezența psihică la școală, iar online a fost prea greu. Corectorii se adună, dibuind și rezultatele, care se comunică părinților, spre cunoaștere și aprofundare. La mijlocul lunii septembrie, toate acestea vor fi chiar în van, pentru că ajunși pe clasa a cincea vor fi luați de pe la începuturi.

Invataceii, bucuroși, pleacă în sfârșit acasă, mintea lor și interesul fiind în vacanță deja, de când soarele strălucește mai puternic și nu online. Cam acestea sunt evaluările, pline de hârtie și statistică, neavând o relevanță pentru a arăta capacitatea unui elev dintr-o oră. Adevăratul test este viața zilnică unde ajungem de insuficient la suficient, de la bine la foarte bine, pe măsura priceperii noastre. Restul este defrisare și de o prea mică relevanță pentru noi, oamenii simpli….

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: